Opskrifter samlet mellem 1912 og 1958.

Knasende gotter     Småkager     Kager     Boller og brød

Pålæg     Drikke     Forret     Hovedret     Dessert

Pas på med mængderne, opskrifterne (under de forskellige katagorier) der står "Personlig opskriftbog" kan være til 20-30 personer. Da mange af disse opskrifter er skrevet ned mens Dorthea var husholdningselev på fredriksdal og kokkepige på mariebjerg, begge er gårde beliggende på vest enden lolland.

Personlig opskriftbog

Brunsvigerkager

125 g margarien, 2 æggeblommer, 125 g sukker, revet skal af en citron eller citrondråber, 125 g flormelis, 2 piskede æggehvider, sukker, 75 g søde mandler,

Margarien, æggeblommer, sukker, citron og flormelis blandes og bredes ud, æggehviderne udsmøres tyndt på dejen og bestrøs med sukker og mandler. Kagen er hurtig bagt, udslæres medens den er varm.

 

Fødselsdags kringle

625 g mel, 125 g smør, sukker, 1 æg, gær, 2½ dl mælk, 250 g smør, koreander, sukat, kanel

Mel, smør, sukker, æg, gær og mælk blandes til en dej, herefter bankes de 250 g smør i og den stilles til hævning. Dej rulles ud og drysses med koreander, sukat og kanel og trilles sammen, pensles og bages ½ time.

 

Honingkage

8 æg (skilles i blommer og piskede hvider), 375 g sukker, 5 dl honing, 120 g sukat, 120 g ponneransskal, 500 g mel, lidt støt nelliker, ingefær, hjortetaksalt

Æggeblommer røres med sukker, røres meget godt og så lidt til. De resterende ingredienser puttes i, dog skal de piskede hvider til allersidst. Bages i 1½ time.

 

Honingkage korup

1500 g honing varmes med 375 g smør til smøret er smeltet, når det er afsvalet kommes 1500 g mel, 1 tsk potaske opløst i kogende vand, 1 tsk stødt nelliker, 2 æggeblommer røres med 1 spsk sukker og 1 tsf hjorttaksalt kommes i slås godt kommes på et fad smurt med smør står til næste dag, da æltes det hele, kommes på bradepanden og bages 1½ time

 

Kongekager

250 g smør, 6 æg (skilles i blommer og piskede hvider), 180 g sukker, reven citron, 250 g mel, lidt rosiner

Dejen puttes i små smurte forme, fyldes halvt og bages langsomt ½ time.

 

Lagkage

250 g smør, 375 g mel, 125 g sukker, 2 æg, revet citron

Dejen giver 4 lag, lægges sammen med creme og syltetøj.

 

Linsedejs lagkage

375 g mel, 90 g sukker, 3 æggeblommer lægges i midten det røres til det er hvidt, æltes med 270 g smør, heraf bliver 3 lag, det øverste lag flettes med dejen der lægges æblegrød og creme imellem pynter med glasur og jordbær.

 

Madamme kringle

625 g mel, 250 g smør, 1 spsk sukker, 4 æg, 3 dl mælk, lidt gær

Smørres og strøs. Bages ½ time.

 

Marmoreret chokoladekage

2 kopper sukker, 1 kop smør, 4 æg, 4 kopper mel, 1 kop sød mælk, 2 tsk bagepulver, i halvdelen af dejen æltes chokolade eller kakao til det er brunt, det kommes da i formen afvekslende brunt og hvidt, bages 1 god time.

 

Otthello kage

5 æggeblommer røres godt med 175 g sukker deri røres 90 g mel, tilsidst de stift piskede æggehvider. kagen lægges sammen med to lag creme af 3 æggeblommer og 2½ dl fløde.

 

Plumkage

250 g smør, 200 g sukker, 7 æg (skilles i blommer og piskede hvider), 125 g rosiner, 125 g korender, lidt skåren sukat, 500 g mel, ½ tsk natron

Smør og sukker røres sammen, æggeblommerne tilsættes et af gangen. Rosiner, korender, sukat og mel tilsættes til sidst de piskede æggehvider og natron. Bages 1 time ved jævn varme.

 

Rullekage

4 æggeblommer røres med 125 g sukker heri røres 30 g rismel, 30 g mel tilsidst de piskede hvider, dejen smæres ud på pladen, bages ved jævn varme, når dener kold smøres dem med creme eller syltetøj og dejen kagen rulles sammen.

 

Sandkage

250 g smør sættes til varmen (må ikke smelte) røres godt med 250 g melis, derefter 3 æggeblommer, lidt efter lidt kommes 125 g rismel, 125 g kartoffelmel, 125 g flormelis og til sidst de pisked hvider. bages 1 time.

 

Smørkage

500 g mel, 300 smør, lidt gær, 2½ dl mælk, sukker, kanel, korender

Mel, lidt af smør, gær og mælk æltes sammen, og lægges til hvile natten over, resten af smøret bankes i. Der lægges et lag dej på bunden af formen, resten af dejen strøs med sukker, kanel og korender. Dejen trilles sammen, skæres i passende stykker og sættes i formen. Bages 1 time.

 

Snegle

500 g mel, lidt vand, gær, 500 g smør, 500 g farin, 500 g korender, sukker

Mel æltes med lidt vand og gær til en fast dej, lad dejen stå natten over, Dejen trilles, smøret klappes i, derpå lægges farin og korender. Dejen trilles sammen og skæres i passende stykker og dyppes i sukker, bages i en hed ovn.

 

Sveskemarmelade kage

Sveskerne koges efter at stenene er taget ud, de hakkes fint, mandler skoldes og hakkes, det blandes sammen. 5 æggeblommer røres med lidt sukker, hviderne piskes og røres sammen med resten af æggene. Svesker hældes i bund på ildfast fad og æg kommes ovenpå, bages i ½ time.

 

Vandbakkelser

125 g smør, 250 g mel, 1 1/4 dl vand, 5 æg (skilles i blommer og piskede hvider)

Smør, mel og vand røres sammen i en gryde indtil det slipper grydens sider. De 5 æggeblommer røres deri, tilsidst de piskede æggehvider. Bages som boller.

 

Æblekage

Tørt franskbrød, smør, sukker, syltetøj, æblegrød

Revet franskbrød bages i smør og sukker. 3 lag brød og 2 lag æblegrød tykt, lidt syltegøj kommes imellem. Bages ¾ time.

 

Æblekage med makrondej

500 g æbler, 5 æg (skilles i blommer og hviderne piskes), 180 g sukker, 250 g stødte mandler, 2½ dl fløde

Æbler skrælles og skæres i 4 dele, koges til kompot. Æggeblommer røres godt sammen med sukker, mandler, fløde og tilsidst de piskede hvider.Æbler lægges lagvis i formen og dejen hældes over, bages i 1 time.

 

Æblekage med mandeldej

Æ1250 g æbler skæres i 4 dele hvoraf kærnehuset bortskæres de skrælles og sættes over ilden med lidt vand der kommes sukker i efter smag. Hældes på et fladt fad, belægges med mandeldej af 125 g søde, 3 æggeblommer røres med 125 g sukker tilsidst de piskede hvider, fadet stilles ind i en ikke for varm ovn ca 15 min, serveres lunken pyntes med flødeskum.

 

Udklip lagt i opskriftbog

Kringle (vælg mellem dej 1 eller dej 2)

Dej 1: 300 g mel, 125 g margarine, 1 æg, 2 spsk sukker, 1 dl mælk, kardemomme, lidt salt, 40 g gær.

Dej 2: 300 g mel, 200 g margarine, 1 spsk vand, 2 spsk sukker, 2 æg, 15 g gær.

Fyld: 1 spsk margarien 1 spsk sukker, rosiner, hakkede mandler, fint skårne æbler

Dejen æltes koldt og slås op. Fyldet bredes på dejen, dens kanter lukkes i. Kringlen stilles til hævning i 3 timer og bages ½ time.

 

Muffins ca. 20 stk

2 dl mælk, 100 g margarine, 35 g gær, 2 æg, 375 g mel, 50 g sukker, rosiner

Mælk og margarine lunkes (ca 30 grader). Gæren udrøres heri. De øvrige ingredienser røres i. Dejen slåes godt sammen med dejrøreren. Stilles til høvning et lunt sted ca ½ time (til dobbelt størrelse). Dejen slåes igennem igen, fyldes i smurte linse/muffinforme. Stilles til høvning ca 15 min. Bagetid: ca 10 min ved god varme (200 grader). Hvis man ikke har linse/muffinforme, kan dejen sættes direkte på plade med 2 skeer og bages som boller.

 

Fastelavnsboller til børn ca 25 stk

75 g smør, 2 dl mælk, 30 g gær, ¼ tsk salt, ¾ dl sukker, kardemomme, 9-10 dl mel

Mælken lunes, og heri røres gæren ud. Smørret smuldres i melet, og det hele æltes sammen. Dejen formes som boller. Bollerne hæves lidt på pladen. Med en finger laves en fordybning i hver bolle, og heri lægges en klat stift, rødt syltetøj. Man kan også røre 2 spsk smør med ½ dl sukker og fylde lidt af denne blanding i hullet. Bollerne hæves igen. Pensles med æg eller mælk og bages ved 250 grader.

 

Misses fastelavnsboller

½ kg mel, 375 g smør, 50 g gær, 1 dl mælk

Dejen æltes sammen og hviler et par timer, før den fulles ud og skæres i firkanter, der belægges med fyld og formes som boller. Som fyld kan bruges en stiv kagecreme, æblemos, syltetøj eller remons (smør og sukker rørt sammen me et smagsstof, vanille, kardemomme, kanel eller lign.). Boller hæbes, før de pensles, strøs med sukker og mandler og bages ved 250 grader.

 

Hverdags-julekage

3½ dl mælk, 100 g margarine, 40 g gær, 40 g sukker, 1 æg, ½ kg mel, kardemomme eller kanel samt rabarberrosiner.

Mælken lunkes med margarinen og tilsættes sukkeret og det meste af ægget, hvorefter gæren udrøres med denne væske, rosiner drysses i, og melet sigtes og slås ind heri. Dejen er så lind, at den ikke kan ælts, men den skal slås godt igennem, før den stilles til hævning. Under hævningen slås den ned et par gange, hør den atter slås igennem og hældes i en smurt, , aflang eller rund form, smøres med æg, drysses med sukker, efterhæver lidt og bages ved ret god varme 20-30 min.

 

Æblekrans

2 dl mælk, 50-75 g margarine, 50 g sukker, 1 æg, 50 g gær, ½ kg flormelis, kardemomme og rabarberrosiner.

Mælken lunkes med margarinen og tilsættes sukkeret og det meste af ægget, hvorefter gæren udrøres med denne væske, rosiner drysses i, og melet sigtes og slås ind heri. Dejen bliver så fast, at den kan æltes med let hånd. Der lægges rå tynde æblesnitter på dejen, der drysses sukker og kanel over, og jejen lukkes godt til og formes til en krans, der smøres og bages ca. 20 min. hvorefter den den kan pyntes med sukkerglasur.

 

Kaffekage med kanelgang

Dej: 250 g mel, 1 æg, 50 g gær, 1 dl mælk, 250 g fast margarine, kardemomme, 50 g sukker, kanel, rosiner og sukat efter behag.

Fyld: 50 g smør, 50 g sukker og kanel.

Det hele æltes til en dej, der hviler 10 min. margarine pakkes ind i dejen, der bankes flad med hånden, Lægges i tre lag og bankes atter flad. Dette gentages fire gange i alt. Dejen rulles ud i et aflangt stykke, hvorpå fyldet smørres. Dejen rulles sammen som roulade. Kommes i to velsmurte, aflange forme. Pensles med æg. Hæver til dobbelt størrelse. Bages ved 225 grader i ca 25 min. Når smørkagerne er kolde, glaseres de med almindelig vandglasur. Tag kagerne ud af formene, medens de er varme, og læg dem med bunden opad, til de er kolde (helst på en kagerist). Resultatet bliver, at kagerne ikke så let falder sammen.

 

Chokoladelagkage

Dej: 250 g smør eller margarine, 250 g flormelis, 250 g mel, 5 æg, 2 tsk bagepulver, reven skal og samt af en appelsin og 4 spsk kakao. (5 til 6 bunde)

Det hele kommes i et fad og røres til skum. Kommes i velsmurte lagkageforme. Bages ved 250 grader i ca 10 min. Bundene tages af formene, så snart de er kommet ud af ovnen. Når Bundene er kolde, lægges de sammen med smørcreme (2-3 bunde til en lagkage).

Smørcreme: 250 g smør, 250 g flormelis, et æg, evt. 3-4 spsk rom eller akvavit.

Det hele røres til skum og er færdig til brug.

Glasur: 250 g flormelis, 25 g smeltet smør, 3 spsk kakao, lidt mandelolie og ca ½ dl kogende vand.

Glasuren røres sammen, afslut med det varme vand.

Hvis kagen skal være ekstra fin, kan man, lige før den serveres, komme et lag flødskum ovenpå og eventuelt et lag knust nougat. Kagen skal stå på et køligt sted ca. et døgn, før den serveres.

 

Engelsk sodakage

375 g mel, 200 g sukker, 200 g margarine, 125 g rosiner, 100 g småtskårne æbler, 75 g hakket pommeransskal eller sukat, 2½-3 dl mælk eller fløde, 1 tsk natron, 2 spsk eddike

Margarine og sukker røres hvidt, det sigtede mel og de småtskårne frugter drysses i. Eddike, natron og mælk piskes skummende og hældes i dejen, der røres godt. Kagen bages i en velsmurt form (ca 27 x 9 cm) og sættes i ovnen ved svag varme (150 grader) og bages ved lidt stærkere, men dog jævn varme (ca 180 grader) en god time.

 

 

 

Update: 02.12.06