Opskrifter samlet mellem 1912 og 1958.

Knasende gotter     Småkager     Kager     Boller og brød

Pålæg     Drikke     Forret     Hovedret     Dessert

Pas på med mængderne, opskrifterne (under de forskellige katagorier) der står "Personlig opskriftbog" kan være til 20-30 personer. Da mange af disse opskrifter er skrevet ned mens Dorthea var husholdningselev på fredriksdal og kokkepige på mariebjerg, begge er gårde beliggende på vest enden af lolland.

 

Personlig opskriftbog

Halmstrå (Ostepinde)

36 kvt smør, 24 kvt mel, 30 kvt permesanost, cayenny peber.

dette æltes godt sammen, skæres i smalle strimler, udtrilles tyndt, bages ganske lyse

 

Kiks 1

180 g mel, 200 g smør, 60 g sukker, 1 æg, 6 spsk vand.

Prikkes godt.

 

Ostekiks

125 g reven ost, 250 g mel, 250 g smør, 2 æggeblommer, lidt paprika.

Ost gnides sammen med mel, smør, æg og paprika. Udrulles tyndt, prikkes godt.

 

Rundstykker

500 g mel, 250 g smør, gær, 2½ dl mælk

 

Rugkiks 1

1000 g mel, 250 g smør, 125 g sukker, kommen, salt, 3 3/4 dl fløde.

Dejen æltes godt sammen (prikkes ikke)

 

Rugkiks 2

500 g sigtet rugmel (eller hvedmel), 250 g smør, 1 æg, 2 spsk sukker, 2½ dl vand

 

Tvebakker små

500 g mel, 300 g margarine, 2 dl mælk, lidt gær.

Slås til det bliver blankt.

 

Udklip lagt i opskriftbog

Lækre boller

3 dl mælk, 100 g margarine, 50 g gær, 1 æg, 3 spsk sukker, 1 tsk salt, ½ kg mel, evt. 50 g rosiner

Margarine og mælk lunkes. Gæren udrøres hermed. Di øvrige ingredienser kommes i. Dejen slåes godt med en ske. Hæver til dobbelt størrelse ca. ½ time. Slåes igennem og sættes på plade med 2 skeer. Efterhæver ca. 15 min., pensles med æg eller mælk. Bagetid: ca. 10 min ved stærk varme eller ved 225 grader.

 

Teboller

2 dl mælk, 50-75 g margarine, 50 g sukker, 1 æg, 50 g gær, ½ kg flormelis, kardemomme og rabarberrosiner.

Mælken lunkes med margarinen og tilsættes sukkeret og det meste af ægget, hvorefter gæren udrøres med denne væske, rosiner drysses i, og melet sigtes og slås ind heri. Dejen bliver så fast, at den kan æltes med let hånd før den stilles til hævning. Efter hævningen æltes den igennem, trilles ei en pølse, der skæres i ca. 20 ensartede stykker. Disse rulles til boller, der efterhæves, smøres og bages ved god varme 10-12 min.

 

Franskbrød

½ kg mel, 25 g gær, 1 tsk sukker, 1 tsk salt, 2½-3 dl mælk

Gæren udrøres med lunken mælk og sukker. Safir mel og salt tilsættes, (sørg for at melet har stået et lunt sted), og dejen røres, slås og æltes godt og stilles på et lunt sted, til den fylder det dobbelte. Der efter slås brødet oop, dvs. dejen lægges ud på et melet bord og æltes godt igennem. Formes i et langagtigt brød, der lægges på en smurt plade eller i en smurt kageform, efterhæves ca 20 min. pensles med æg, mælk eller vand, snittes og bages ca 30-40 min ved 200 grader.

 

Hurtig franskbrød

½ kg mel, 50 g gær, 1 tsk sukker, 1 tsk salt, 2½-3 dl mælk

Gæren udrøres med lunken mælk og sukker. Safir mel og salt tilsættes, (sørg for at melet har stået et lunt sted), og dejen røres, slås og æltes godt. Straks når dejen er æltet, formes den og lægges i en aflang kageform uden forhævning. Formen stilles i en kold ovn, samtidig med at der tændes for ovnen. Bagetemperaturen 200 grader i ca 30-40 min. Til bagetiden må lægges den tid ekstra, som det tager at varme ovnen op.

 

 

 

Update: 13.09.07